İnsanlığın bugün geldiğimiz aşamada bir hayat tamircisine ihtiyacı olduğu muhakkaktır. Biliyoruz ki, hem geldiğimiz hem de yarattığımız dünyayla bir uyumsuzluk sorunu yaşıyoruz. Başarısızlığımızın, mutsuzluğumuzun ve anlam arayışımızın temel nedeni de budur.
Peki ne yapmalı? Kontrolü elden bırakmadan bilimsel ve teknolojik gelişmelerden geri kalmamak için uyumlu, kendi hayatımızı yaşamak için de uyumsuz olmalıyız!
İşte karşınızda dünün, bugünün ve geleceğin insanlığına yön veren uyumsuzların kısa bir hikâyesi.
Şafak Altun bu kitabıyla beni sarstı. Uyumun çok önemli bir başarı olduğunu düşünürdüm hep. Şimdi yapılan uyumun uzun vadede büyük resimle uyumsuzluğun temeli olabileceği hiç aklıma gelmezdi. Anladım ki, birey olarak ve toplumca sağlıklı ve anlamlı bir yolculuk için uyumsuzlara hayatımızda biraz yer vermemiz gerekiyor.
Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu/Psikolog
Şafak Altun kitap yazmamış sanki harflerle beynimizi öpmüş. Bilgi verirken keyif vermenin mümkün olduğunun kanıtı olmuş bu kitap.
Müfit Can Saçıntı/Yönetmen-Yazar
Dünyayı uyumsuzlar mı kurdu? Peki yine onlar mı kurtaracaklar? Dünya tarihin başlangıcından beri hiçbir zamana benzemeyen bir paradigma ile karşı karşıya. Ben derim ki; eğer gelecek ütopik, yani ‘iyi olarak’ gelecekse bunun adı entelektüel kapitalizm olacak ve çok açıkça ‘hayal gücü’ iktidara gelecek! İşte hayal gücüne sahip olanlar, yaratıcı olanlar, inovasyonları yapanlar, sistemler kuranlar sanıldığının aksine her daim ‘uyumsuzlar’ oluyor. Sevgili Şafak Altun da ‘uyumsuz olmanın’ prensiplerini ve yollarını ilham verici olarak anlatmış bizlere...
Prof. Dr. Uğur Batı/Akademisyen Yazar
Yazar Hakkında:
Şafak Altun ömrünün ilk tokadını Tokat’ın Niksar ilçesinde yediğinde tarihler 1967’yi gösteriyordu. Şafak vakti doğduğu için ona babası Şafak adını verince, onun bu hayattaki misyonu da belirlenmiş oldu. O bir öğretmen gibi fırından yeni çıkmış taze fikirleriyle etrafını aydınlatacaktı.
1989’da İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitiren Altun, bilimi ve araştırmayı çok sevdi. Üniversite yıllarında arkadaşlarıyla Ne olacak bu memleketin hali? içerikli konuşmaları, tiyatroyu, şiir okumayı ve şarkı söylemeyi çok sevdi. Şakacı kişiliği nedeniyle kısa sürede fakültenin en popüler kişiliklerinden biri olmuştu. Onun bu özellikleri gelecekte ne gibi işler yapacağının da adeta bir ön habercisi gibiydi. 1990’lı yıllarda bazı TV programlarına skeç ve parodiler yazdı. Ardından da Radyo Mega ve Açık Radyo’ya stand-up programlar yaptı. Artık kariyer basamaklarında hızla yükseliyordu ve karar verme aşamasına gelmişti. Ya bu yolda ilerleyecek mesaj verme kaygısı olan bir mizahçı olacaktı ya da düsturu bilim ve araştırma olan ünlü bir yazar olacaktı. O tabii ki zor olanı seçti. Gazeteci oldu, Nokta, Radikal, TV8, Dünya, CNBC-e gibi yayın kuruluşlarında çalıştı.
Yolsuzluk, toplumun kanayan bir yarasıydı ve tüyü bitmemiş yetimin hakkı aranmalıydı. İşte bu nedenle ilk kitabında bu konuyu işledi. Osmanlı’dan Günümüze Yolsuzluğun 100 Yıllık Tarihi’ni yazdığında röportajlar, TV programları vs. derken artık para ve şöhrete doymuştu. Fakat misyonu gereği artık başka bir konuya daha odaklanması gerekiyordu. İyi de o konu neydi ve ne olmalıydı?
O da sizin gibi bugün hâlâ, yolsuzluktan inovasyona nasıl bir geçiş yaptığınızı anlamış değildir. Bu sır perdesi gizemini korurken ve siz bu satırları okurken, o bu arada inovasyon üzerine ilk eserini de yazmış oldu. İnovasyonla Başarıyı Yakalayan Türkler’de Hezarfen Ahmet Çelebi’ye, Mevlana’ya, arabalı vapura ve dolmuşa dikkat çekti. Yenilikçi fikirlerin her toplumda olduğu kadar Türklerin genetiğinde de olduğunu iddia etti. Fakat o sıralar aklını içten içe bir soru kemiriyordu: Mademki yenilikçi bir milletiz neden geri kalıyoruz ve başarısız oluyoruz? Çok geçmeden Başarısızlığa Övgü de piyasaya çıktı. Ünlü yazar haklı olarak soruyordu: Vecihi Hürkuş başarısız mıydı? Tesla’nın hakkını yediği için Edison, acaba geceleri rahat uyuyabildi mi?
Hayatı sorgulama
Ürün Adı: Uyumsuzlar - İnsanlığa Yön Verenlerin Hikâyesi
Ürün Kodu: 9786053115755
Yazar: Şafak Altun
Basım Yılı: 2019
Kapak Türü: Karton Kapak
Sayfa Sayısı: 304
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Çevirmen: